Rólunk Írták! Kismamák és nagymamák is elkezdhetik! Cikk

Megjelent cikk a Városkép újságban és az Önkormányzat honlapján.

http://www.bp18.hu/cikk.920.idosebbek_es_kismamak_is_elkezdhetik.html

Kérésetekre a cikk szövege!

A zumba golddal nem számít az évek száma Idősebbek és kismamák is elkezdhetik Napjainkban ismét kezd feléledni a tánc terápiás, gyógyító hatása.  Az edzés közben elmúlnak a mozgásszervi fájdalmak, a stresszből, a mozgáshiányból adódó problémák.

Farkasné Horváth Erzsébet kineziológus, tréner nemrégiben zumba gold programot  indított el szerdán 20h. a XVIII. kerületünkben, Pestlőrincen  a Piros iskola szomszédságában. Dance City Centerben. 1182 Üllői út 386

– De mi is az a zumba és a zumba gold?

– A zumba térhódítása Kolumbiából indult el a 90-es évek közepén, Beto Perez aerobik- oktatótól, aki forradalmasította a fitneszt.

A zumba  vérpezsdítő, minden testrészt megmozgató, forró latin ritmusokkal, világtáncokkal tarkított fitneszprogram. A gold azonban kicsit más, ugyanis terápiás, egészségmegőrző, egészségjavító, közösségfejlesztő program. Ez a mozgásforma a középkorúak, az idősebbek, az egészségükben, illetve a mozgásukban károsodottak, a kerekesszékkel közlekedők, a kismamák, a túlsúlyosok számára is megadja a mozgás és a tánc örömét.

– Miben más ez a foglalkozás?

–   A zeneszámok kissé lassúbbak, az órán belüli tempóbeli elosztás pedig hullámzó. A program figyelembe veszi az adott korosztály anatómiai, élettani és pszichológiai szükségleteit, és egy különleges „székedzési” programot is tartalmaz.

Az edzés résztvevőinek, miközben kiválóan szórakoznak, csökken a súlya, a vérnyomása, a vércukorszintje. Elmúlnak a mozgásszervi fájdalmaik, a stresszből, a mozgáshiányból adódó problémák. Pszichés szempontból frissül fel a gondolkodásuk, visszatér az életkedvük. Hatalmas pozitív életenergiával töltődnek fel, amelynek eredményeképpen „pihentebben” távoznak az órákról, mint ahogyan jöttek.

Ízületkímélő sport,

– Minden mozgás nagyon egészséges, főleg az aerob testmozgások (amikor folyamatosan dinamikus mozgássorozatokat végzünk) – mondja dr. Szklenárik György háziorvos és foglalkozás-egészségügyi szakorvos.  – Mivel ez egy teljesen új mozgásforma, szerencsére még nem alakult versenysporttá.

Nagy különbség a többi fitneszsporthoz képest, hogy a tréner csak a mozgásformát mutatja, és a tánc közben bárki énekelhet, vagy akár ki is hagyhat egy számot. A résztvevők gyakorlatilag a táncparketten érezhetik magukat, mindenfajta külső megfelelési kényszer nélkül. Így nemcsak mindenki számára élvezhető mozgásforma, hanem fantasztikus kikapcsolódás is egyben, amelyben nem terhelődnek meg túlzottan az ízületek, hiszen a zumba-gold programmal szinte észrevétlenül épül fel az izomzat és így az ízületek kevésbé terhelődnek.