Szülés utáni érzelmek

Teljesen természetes, hogy szülés után a legkülönfélébb érzések kavarognak benned!
Viszont ha ezek negatívak, sokáig tartanak napokon heteken keresztül kísérnek feltétlenül keressél fel szakembert.
Aki ebben segíteni tud az a kineziológus pszichológus, homeopata orvos

De javaslom ne várd meg míg nagyobb baj lesz, ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben nyugodtan hívj a +36/30/99 64 166 számon vagy írj a farkasn.erzsi@gmail.com email címre

Ha tudod az indokokat, könnyebben teszel majd a rossz érzéseid ellen! A jókedvtől a baby blueson és a „képtelen vagyok megbirkózni vele” érzésén át egészen a depresszióig a szülés utáni érzéskavalkád skálája egészen színes és változatos.
De ne ródd meg magad az esetleges negatív érzelmeidért: inkább értsd meg, mi miért történik benned! Ha tudod az indokokat, könnyebben teszel majd a rossz érzések ellen.

7 leggyakoribb érzés szülés után:

Üresség
A legtöbb nőnek 9 hónap alatt éppen elege lesz a terhességből, és öröm ide-vagy oda, örül, hogy végre visszakaphatja a „saját testét”. Ám van, aki egyfajta gyászként éli meg, hogy a kisbabája már nincs a testében. Ritka, de mégis előfordul. Ha hasonlóképpen érzel, keresd fel a védőnőt, és beszélgess vele arról, hogy hogyan éled meg a változást!
.
„Képtelen vagyok megbirkózni vele”
Amint az első pár nap és a kezdeti euforikus érzés elmúlik, a következő állomásként lehet, hogy azt érzed: képtelen vagy megbirkózni az anyaság terheivel. Ezt szaknyelven baby bluesnak nevezik, de ne aggódj, csak néhány napig tart! Az érzelmeid részben a hormonális változásoknak köszönhetők, de egyben egy természetes reakció is: a kemény fizikai megterhelés után természetes, hogy kimerültél.
.
Jókedv
Sok nő néhány nappal a szülés után mondhatni a mennyországban érzi magát, különösen, ha a laborvizsgálatok is jó eredményről számolnak be. Ezek az érzések teljesen természetesek, hiszen épp most adtál életet egy csodaszép csecsemőnek: és újdonsült anyaként rajtad a világ szeme! Azonban jó, ha tudod, hogy ezek az euforikus érzések nem csak ennek köszönhetően alakultak ki benned. A szakemberek szerint ugyanis a szülés után természetes fájdalomcsillapítók, úgynevezett endorfinok termelődnek a szervezetünkben.
.
Depresszió
A depresszió annyiban különbözik a baby bluestól, hogy hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat, és magában foglalja a „képtelen vagyok megbirkózni vele” érzéseket, az aggódást, a fáradtságot, a félelmet, a szorongást és a bűntudatot is. A szülés utáni depresszió súlyos betegség, ami kezelést igényel! A körzeti orvos írhat fel antidepresszánst, de az is jót tesz, ha a családdal, barátokkal vagy a rokonaid közül valakivel beszélsz arról, hogy miféle érzelmek kavarognak benned. Minél előbb kérsz segítséget, annál hamarabb fogod jobban érezni magad: annál hamarabb foglalkozhatsz majd a kicsivel, boldogan és egészségesen.
.
Fáradtság
A szülés az egyik legmegterhelőbb fizikai munka, így nem kell, hogy megródd magad azért, amiért folyton fáradtnak érzed magad. Aludj, amikor a kisbabád alszik, és ne felejtsd el azt sem, hogy rengeteg segítségre számíthatsz: használd ki! Fogadd szeretettel a családodat, az aggódó rokonokat és ismerősöket, mert jót fog tenni a kitüntetett figyelem, ha végképp kimerülnél…
.
Aggódás
Amikor a kicsid ébren van, folyton azon aggódsz, hogy többet kellene aludnia. Miért nem alszik többet? Amikor pedig végre elpilled, folyamatosan azt figyeled, hogy rendesen szuszog-e. Egyszerűen fürdesd meg őt kellemesen esténként, és hagyd, hogy „rátaláljon önmagára”. Ne aggódj feleslegesen: lassanként megszokod, hogy ott van veled, és elmúlik a félelemérzeted, amint mindketten hozzászoktok egymáshoz és a sok-sok újdonsághoz.
.
Imádat
Egyesek azon nyomban beleszeretnek a kis csöppségükbe, amint az világra jön, míg másoknál ez az érzés csak fokozatosan jelentkezik. Természetes, hogy megijedsz a hatalmas feladattól, ami rád vár: nem várhatod el magadtól, hogy azonnal beleszeress a babádba. Van, akinél a szeretet csak hetek vagy hónapok után alakul ki. De figyeld csak meg: egyik reggel, amikor felébredsz és rápillantasz a kicsidre, azt fogod gondolni, hogy „Én vagyok a világ legszerencsésebb embere, hogy egy ilyen csodálatos kis lény édesanyja lehetek”.