Milyen táplálék-kiegészítőt fogyaszthatsz magas vérnyomás esetén

 

Milyen táplálék-kiegészítőt fogyaszthatsz magas vérnyomás esetén

BioTech oldaláról
http://www.biotechusashop.hu 2014-02-21 13:07:00

Ha valakinek magas a vérnyomása, a vitaminok és ásványi anyagok figyelembevételén kívül óvatosan kell bánni az egyéb étrendkiegészítőkkel. Ez persze nem jelenti azt, hogy magas vérnyomással nem mehet valaki ezdőterembe, és ne fogyaszthatna tömegnövelőt, fehérjét, teljesítményfokozót, stb, csupán tudni kell, hogy melyiket szabad és melyiket nem.

A magas vérnyomást több tényező is befolyásolhatja, például van, akinek pszichés eredetű, van , akinek a stresszes munkahely okozza a betegség fennállását, illetve vannak genetikai tényezők. Akinek enyhébb mértékű a hipertóniája, annak talán bizonyos szempontból könnyebb a dolga a táplálélkkiegészítők használata esetén, de az összetétel számukra is legalább annyira fontos, mint a többieknek.

A táplálékkiegészítők egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon, nézzük meg, melyiknél mire kell figyelni hipertónia fennállása esetén:

Fehérjék

Magas vérnyomás esetén mindenképpen mérlegelni kell a tünetek mértékét és a jelen pillanatban folytatott mozgástevékenységünk arányát a napi táplálékbevitellel összevetve. Az edzés intenzitása és a testsúly arány ugyanúgy meghatározza a fehérje mennyiségét, mint az egészséges sportolóknál. A fehérje turmix nyugodtan fogyasztható a testsúly alapján kiszámolt mennyiségben.

A BioTech USA által forgalmazott termékek, amelyek nem tartalmaznak vagy nem számottevő mértékben hordoznak kiemelten nem javallott hatóanyagot vagy aminosavat:  Brutal Muscle ON, Casein Fusion, Iso Whey ZERO, Iso Whey ZERO Lactose Free, Nitro Pure Whey  Gold, Protein Power, Protein Fuel

Kiemelt aminosavak, melyekkel óvatosan kell bánni hipertónia esetén: elsősorban azokat említeném meg, melyek izolált bevitelét mindenképpen kerülje a magas vérnyomásban szenvedő: tirozin, fenilalanin, taurin.

L-carnitine

Természetes anyag, melyet a szervezetünk is termel, de csak kis mennyiségben, így sportolók számára sok esetben szükséges lehet e kiegészítő használata. Túladagolásától nem kell tartani, nagyobb mennyiség fogyasztása sem okoz semmilyen problémát. Fogyókúra, szálkásítás esetén mindenképpen ajánlott az l-carnitin fogyasztása. Sőt, egy „mellékhatást” kiemelnék: enyhítheti a magas vérnyomás tüneteit, és kardiológussal egyeztetve kitűnő kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek. S nem utolsó sorban az l-carnitin a zsírégetésben veszi ki a fő szerepét.

Tömegnövelők

A szénhidrátokról kiemelten tudni kell, hogy ugyanaz a szabály vonatkozik a magas vérnyomásban szenvedőkre is, mint az egészséges étkezés szabályait követőkre. Minden esetben az összetett szénhidrát alapú tömegnövelőket keressük. Ezeknek a fogyasztása nem okoz semmilyen problémát.

Összegezve: minden tömegnövelő fogyasztható, ami kiemelten mást nem tartalmaz, mint összetett szénhidrátokat, fehérjéket, szabad aminosavakat és vitaminokat. Figylejünk arra, hogy koffeint és kreatint ne tartalmazzon, ha magas vérnyomással küzdünk!

Zsírégetők

Zsírégetés esetén kiemelten kerülendő a termogén zsírégetők használata. Ennek oka  elsősorban a nagy mennyiségben előforduló stimulánsok, melyek mindegyike szerepet játszik a vérnyomás és a pulzusszám növelésében is.

Zsírfelszívódást akadályozó készítmények természetesen szedhetők.

Kreatinok

A keratinok közül minden sejttérfogat növelő formula emelheti a vérnyomást. Elsősorban monohidrátokról beszélünk. A krea-alkalyn ennél lényegesen jobb, hiszen folyadék-visszatartó képessége nem jelentős vagy egyáltalán nincs. Természetesen a megemelkedett ATP szint megnövekedése miatt is jóval jelentősebbek lehetnek a kiugró értékek.

Nem túl erős hypertóniánál még a kreatin-arginin kombináció is szóba jöhet, hiszen az Arginin értágító hatása csökkenti a vérnyomást.

No fokozók

Ez egy kényes téma, hiszen az értágító hatása miatt igen is segíti a tünetek csökkentését. Ennek ellenére igen nagy körültekintéssel kell őket fogyasztani, mert a termékek jelentős része egyéb stimulánsokat tartalmaz. Nagyon sok esetben tea kivonatokat, illetve a coffeinek valamilyen kötését.

Arginin és Ornitin egy időben történő szedése sokat segít a növekedési hormon működésében. Értágító hatása is optimális, ugyanakkor vérnyomás növekedést nem okoz, ha nem haladjuk meg az előírt mennyiséget.

Tesztoszteron szint növelők

Mivel ezek jelentős mértékben befolyásolják az endokrin rendszert, így csak akkor javasolt a szedése, ha orvos is hozzájárult. A tesztoszteron-szint növelés minden esetben emeli a vérnyomást, és egyéb hormonműködésre is befolyással van. A vérnyomást szintén hormon vezérli. Ennek ellenére vannak esetek – enyhébb tüneteknél -, ahol megfelelő kontroll alatt használhatók.

Ízületjavítók

A forgalomban lévő ízületvédők, ízületjavítók általában nem tartalmaznak olyan anyagot, amely  befolyásolná a vérnyomást. Nem tévesztendő össze azonban a gyulladáscsökkentőkkel! (az nem ízületépítő!)

Szabó Noémi

WBPF Világbajnok

személyi edző